O Raju; piszą o nas

 
Agroturystyka Raj. Włodkowice. K. SzczecinAgroturysyka Szczecin









Księga gości
GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE „ RAJ” WE WŁODKOWICACH


Gospodarstwo agroturystyczne Haliny i Henryka Hancewiczów
nazywa się „Raj” i leży we wsi Włodkowice, między Steklnem
a Babinkiem, na Ziemi Gryfińskiej w województwie zachodniopomorskim.
Posiadłość zajmuje 25 hektarów ziemi i w jej obrębie mieszczą się:
dom mieszkalny, 4 budynki gospodarcze, obora, stajnie, chlewnia, stodoła, spichlerze, magazyny, 3 domki gościnne, 3 garaże, zagrody
dla zwierząt, sad, ogród rekreacyjny z basenem, padok, folie ogrodnicze, ogród kwiatowy, ogród warzywny i las.

Teren gospodarstwa to także pola uprawne, jeziora i staw rybny.
Gospodarstwo rozpoczęło swoją działalność w 2002 roku. Prowadzą
je małżonkowie z synem. Okresowo zatrudniani są pracownicy sezonowi.
„Raj” leży wśród lasów, łąk i jezior. Ta lokalizacja sprawia, że jest
to miejsce wyjątkowo atrakcyjne dla turystów. Od początku cieszy
się znakomitą opinią wśród klientów, którzy przybywają tu o każdej porze roku. Tajemnica sukcesu tego gospodarstwa tkwi w bogatej ofercie usługowej, która usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagających gości.
Zaprezentowanie tej oferty ułatwi Państwu prezentacja Gospodarstwa według następujących kryteriów:

1. Miejsca noclegowe
2. Zaplecze socjalne.
3. Oferta rekreacyjna.
4. Oferta turystyczna.
5. Oferta sportowa.
6. Oferta gastronomiczna.
7. Oferta rozrywkowa.
8. Oferta edukacyjna.


1. Miejsca noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym „Raj”.

W trzech domkach gościnnych gospodarstwa jest 16 miejsc noclegowych. Są tu pokoje dwu- i trzy-osobowe oraz jeden pokój 7- osobowy. W razie konieczności istnieje możliwość wynajęcia jednego pokoju 4-osobowego w domu Gospodarzy.
Pokoje urządzone są estetycznie i przytulnie. W każdym z nich jest telewizor, radio, jest też mała, podręczna biblioteczka oraz lampki nocne. W każdym domku jest kuchnia z oknem, łazienka i toaleta. Zwolennicy snu na świeżym powietrzu mogą w obrębie gospodarstwa postawić namiot lub przyczepę kampingową.

2. Zaplecze socjalne.

Kuchnie w domkach gościnnych wyposażone są w kuchenki gazowe, lodówki, zlewozmywaki, stoły, krzesła i szafki na naczynia. Wyposażenie obejmuje także komplety naczyń stołowych i kuchennych, sztućców oraz niezbędny sprzęt gospodarstwa domowego.
Łazienki posiadają funkcjonalne urządzenia sanitarne, wyposażone
są w wanny, prysznice, umywalki. Na życzenie, goście mogą skorzystać z pralki automatycznej. Jest również, wyznaczone na zapleczu domu, miejsce do suszenia odzieży.
Gospodyni zapewnia środki utrzymania czystości oraz niezbędne sprzęty i galanterię łazienkową. Jest również apteczka dla gości. Wszędzie w gospodarstwie jest prąd i woda bieżąca, zimna i ciepła.
W ogrodzie jest miejsce krąg paleniskowy na ognisko oraz dwa grille: murowany, trzypoziomowy i mniejszy, przenośny.
Klienci Państwa Hancewiczów chętnie spożywają posiłki „pod chmurką”. Do ich dyspozycji są dwie strzechy w „Rajskim” ogrodzie: duża, dla większych grup gości oraz mniejsza, przeznaczona do spotkań w rodzinnym, kameralnym gronie.
Strzechy są oświetlone i zaopatrzone w ławy – „pomocniki”. Wśród drzew stoją ławy i drewniane siedziska. Można tu urządzić podwieczorek przy basenie, bądź wypić popołudniową herbatkę pod jabłonią. Jest tutaj również miejsce zabaw dla dzieci z huśtawkami, karuzelą, wózkiem akumulatorowym, piaskownicą i hamakiem.
Basen z bezpiecznym, schodkowym wejściem jest systematycznie oczyszczany i jest tu zawsze czysta woda.
Ogród zdobi kamienna fontanna.

3. Oferta rekreacyjna.

„Raj” to wymarzone miejsce do wypoczynku i rekreacji.
W ofercie gospodarstwa Państwa Hancewiczów każdy znajdzie coś dla siebie. Turysta lubiący aktywny wypoczynek może tu uprawiać wycieczki piesze, rowerowe, konne, samochodowe. Gospodarze organizują dla gości przejażdżki tradycyjnym wozem drabiniastym lub stylową bryczką. Zimą Gospodarz urządza wesołe kuligi.
W gospodarstwie jest kilka rowerów do dyspozycji gości. Właściciele polecają wycieczki rowerowe oznakowanymi trasami leśnymi, do niedalekiego punktu widokowego w rezerwacie ptactwa nad jezioro Steklno, do wsi Czarnówek, do Babinka oraz Lubicza. Wycieczki piesze proponowane gościom to przeważnie wyprawy do Stelinka, nad pobliskie stawy i jeziora, na grzyby, jagody, poziomki, maliny.
Wycieczki konne traktami leśnym lub wśród pól i łąk odbywają się na życzenie klientów pod okiem instruktora z sąsiedniej wsi. Samochodem można wybrać się do Gryfina, do Szczecina lub do Niemiec. Gospodarze służą mapami i przewodnikami turystycznymi.
Oferta Państwa Hancewiczów jest równie atrakcyjna dla turystów ceniących wypoczywać biernie. Tu polecają kąpiel w basenie, miłą lekturę wśród drzew w zaciszu sadu, odpoczynek połączony z opalaniem się na leżakach lub rozmowy przy ognisku. Zwolennicy odpoczynku na większych plażach mogą udać się do Wełtynia, Steklna lub Wirowa, gdzie znajdą też wypożyczalnie sprzętu pływającego.
Miłośnikom wypoczynku biernego Gospodarze oferują doskonałe warunki do uprawiania wędkarstwa. „Raj” to wśród amatorów tego hobby miejsce znane i lubiane. Polecane przez właścicieli ich stawy rybne i jeziora obfitują w liny, szczupaki, okonie i karasie.
Gospodarstwo słynie z miłej atmosfery i życzliwości Gospodarzy.
Zarówno sama posiadłość jak i okolice są inspiracją dla często przybywających tu artystów: plastyków, malarzy, poetów i fotografów, którzy opracowali już tutaj piękne prace, głównie z zakresu fotografii przyrodniczej, do swoich galerii. Wielu artystów
od lat przybywa tu regularnie na weekendy i urlopy przez cały rok. Znajdują tu sprzyjającą pracy twórczej aurę i ciszę.
W gospodarstwie często można spotkać gości z zagranicy: Niemiec, Francji czy Szwecji. Cudzoziemcy cenią to miejsce jako oazę spokoju i polskiej, specyficznej wiejskiej kultury.

Gośćmi włodkowickiego „Raju” często są bywają ornitolodzy łączący wypoczynek z pracą naukową. Okoliczne pola i lasy są siedliskiem wielu gatunków ptaków: puchaczy, sów, pustułek, jastrzębi, myszołowów. Można tu także spotkać orły.

Z odległych krańców Polski przybywają co roku do gospodarstwa Państwa Hancewiczów historycy sztuki, znajdując na Ziemi Gryfitów liczne zabytki dawnej kultury, miejscowej sztuki i przykłady specyficznego folkloru Ziem Zachodnich.

4. Oferta turystyczna.

Gospodarze „Raju” są bardzo przywiązani do swojej Ziemi.
Oferta turystyczna dla gości jest bardzo bogata i atrakcyjna. Państwo Hancewiczowie służą radą przy wyborze tras turystycznych i pomocą w zorganizowaniu krótszych i dłuższych wypraw. Jak dowiadujemy się od właścicieli gospodarstwa, w wielu miejscowościach zarówno w Gminie Gryfino, jak również w gminach sąsiadujących są miejsca, które warto odwiedzić. Polecają oni szczególnie miejsca naznaczone piętnem czasu i historii. Turyści mają do wyboru co najmniej kilkanaście interesujących miejsc.

5. Oferta sportowa.

Szeroki wachlarz proponowanych przez właścicieli gospodarstwa agroturystycznego „Raj” usług obejmuje również ofertę dla miłośników sportu: kolarzy, biegaczy, pasjonatów piłki nożnej, koszykowej, siatkowej. W pobliżu gospodarstwa jest kilka boisk. W ogrodzie stoi stół tenisowy. Zimą klienci na bezpiecznych, oblodzonych rozlewiskach lubią pojeździć na łyżwach. Przy sprzyjających warunkach atmosferycznych można tu też z powodzeniem uprawiać narciarstwo biegowe.
Z powodzeniem w pobliżu Włodkowic, na jeziorze Steklno, uprawiają swój sport kajakarze. Miło jest także tutaj zwyczajnie popływać łódką po jeziorze. Częstymi gośćmi są w gospodarstwie miłośnicy joggingu. Zdarzają się też zwolennicy paralotniarstwa.
Gość, będący myśliwym, może, po załatwieniu niezbędnych formalności, wybrać się na polowanie.

6. Oferta gastronomiczna.

„Raj” to gospodarstwo słynące z doskonałej, staropolskiej kuchni.
Produkty oferowane gościom pochodzą z własnej hodowli,
upraw i produkcji. Żywność jest zdrowa i w najlepszym gatunku.
Sad posiada certyfikat żywności ekologicznej. Gospodyni serwuje gościom posiłki domowe, z własnych przetworów mlecznych, mięsnych, warzywnych i owocowych.
Na śniadanie Pani Domu proponuje sery twarogowe z czosnkiem, rzodkiewką lub szczypiorem, jaja, miód, konfitury domowej roboty, wędliny z własnej hodowli i własnej wędzarni, wiejskie masło, mleko i śmietanę.
Obiady w „Raju” składają się z kilku dań: pożywnych, zdrowych zup, peklowanych pieczonych mięs, faszerowanego drobiu /kaczek, gęsi, indyków i kur/, surówek warzywnych, sałatek i grzybów w różnej postaci: w śmietanie, smażonych, duszonych. Do znanych „rajskich’ smakołyków należą domowe pierogi, kluski, makarony.
Desery i ciasta sporządzane są przez Gospodynię ze świeżych owoców. Napoje to głównie soki, nektary, kwaśne mleko, kompoty.
Kolacje i biesiady uświetniane są popisami kulinarnymi Pani Halinki. Nawet najwybredniejsze gusta klientów zadowoli bigos myśliwski, smalec domowy, kiszone ogórki i marynaty: grzyby, papryka, patisony i pomidory koktajlowe. Właściciele oferują gościom faszerowane drożdżowe bułeczki, wiejską kiełbasę i kaszankę.
Kuchnia w gospodarstwie to nie tylko kuchnia staropolska, to również kuchnia myśliwska. Gospodarz serwuje swoim gościom szaszłyki z sarny, szynkę z dzika, doskonałe pasztety z zająca, pieczonego bażanta.
W ofercie kulinarnej Państwa Hancewiczów jest również kuchnia wegetariańska oraz potrawy na życzenie klienta o specyficznych potrzebach w tym zakresie.
Dania „rajskiej” kuchni podawane są estetycznie, w określonych przez gości godzinach i są rozkoszą dla każdego podniebienia. To silny atut tego Gospodarstwa znanego nawet poza granicami Polski.

7. Oferta rozrywkowa.

Gospodarstwo agroturystyczne „Raj” we Włodkowicach to wymarzone miejsce do zabawy i rozrywki na łonie przyrody. Zdrowemu wypoczynkowi służy świeże powietrze, przestrzeń, piękno
natury i życzliwość Gospodarzy.
W ramach swojej działalności gospodarczej oferują oni klientom szeroki wachlarz usług rozrywkowych. W „Raju” odbywają się przyjęcia okolicznościowe /urodziny, imieniny, rocznice, jubileusze, „osiemnastki” /, przyjęcia komunijne i z okazji chrzcin, rodzinne biesiady, ogniska, spotkania przy grillu. Zakłady pracy chętnie wybierają to gospodarstwo na miejsce wypoczynku weekendowego dla swoich pracowników. Odbywają się tu również okazjonalne spotkania towarzyskie miejscowych władz. Popularne są w okolicy włodkowickie „posiady” przy ognisku i święto pieczonego ziemniaka. Klienci pragnący zabawić się i potańczyć przy muzyce mają do dyspozycji sprzęt radiofoniczny, płytotekę, oświetlenie ogrodowe.
Gospodarze organizują dla gości jesienne wieczory z balladą. Pan domu chętnie urozmaica kameralne spotkania grą na akordeonie lub gitarze. W atmosferze ciepłego ogniska, familijnej atmosfery pod strzechą, obok tzw. „kargulowego płota”, przy dobrej piosence goście odpoczywają, relaksują się i zażywają rozrywki przyjemnej i zdrowej.



8. Oferta edukacyjna.

Oferta edukacyjna to ważny element działalności gospodarstwa „Raj”.
Bardzo częstymi gośćmi są tutaj wycieczki szkolne dzieci i młodzieży, przybywające tu w celach edukacyjnych. Właściciele gospodarstwa oferują w tym zakresie bogaty repertuar usług. Wśród nich wymienić należy:
• Kontakt ze zwierzętami hodowlanymi. Są tu konie, krowy, świnie, kozy, króliki.
• Obserwacja i poznawanie zasad hodowli ptactwa domowego - kur, kaczek, gęsi, indyków,
gołębi.
• Poznawanie rzadziej spotykanych ptaków – krzyżówek, bażantów, przepiórek.
• Poznawanie budowy i sposobów wykorzystania w pracy w gospodarstwie, na polu, i łące
sprzętu rolniczego – kombajnu, snopowiązałki, prasy do słomy, siewnika, pługu,
rozrzutnika obornika.
• Rozpoznawania gatunków jabłek – malinówek, renet, jonatanów, starking, lobo;
• Naukę zasad ekologicznej uprawy w ogrodzie i pod folią kwiatów, owoców i warzyw.
• Rozpoznawania zbóż, nasion, drzew, krzewów, ziół, grzybów.
• Podczas wycieczek po okolicy obserwację ptaków ich siedlisk i zachowań ( np. zachowań
czapli, żurawi, łabędzi.
• W ramach zdobywania nowych doświadczeń goście mogą uczestniczyć w karmieniu
zwierząt: sarny, dzików w zagrodzie, cieląt, prosiąt, źrebiąt.
• Możliwość praktycznej nauki zbierania owoców – malin, porzeczek, zrywania wiśni,
brzoskwiń, moreli, winogron.
• Naukę przez Gospodynię zasad magazynowania, przechowywania i przetwarzania płodów
rolnych, wytwarzania twarogu, domowej produkcji masła.
• Poznawanie obcych do tej pory a wykorzystywanych niegdyś w gospodarstwie wiejskim
sprzętów: międlicy do lnu, maselnicy, magla o drewnianych wałkach, nożyc do strzyżenia
owiec, kołowrotka.
• Okazję do zobaczenia dawnych naczyń i urządzeń używanych jeszcze nie tak dawno dość
powszechnie: glinianych mis i waz, tary do prania, młynka do kaszy, lamp naftowych,
samowara, maszyny do pisania i do szycia, beczki piwowarskiej, starych kufrów, skrzyń na
odzież, radła.
• Zapoznanie się z zasadami gospodarki leśnej i łowieckiej, normami ekologicznej produkcji
roślinnej i zwierzęcej.
• Korzystanie z wiedzy Gospodarzy na temat historii i współczesności regionu, jego kultury i
obyczajów.
• Wykorzystanie w praktyce map i przewodników turystycznych.
• Na życzenie korzystanie z lekcji jazdy konnej prowadzonej przez instruktora;
• Kształtowanie umiejętności tropienia zwierząt po śladach.
• Zdobywa
Dyplom ze Szkoły Podstawowejnie wiedzy na temat wykorzystywania produktów ekologicznych w gospodarstwie:
pędów, wikliny, trzciny czy słomy.



Dyplom